11. 11. 2011.

Poznati bul terijeri 3

Vilijam osvajač, pas generala Džordž S. Patona

General Džordž S. Paton, Jr. je bio veliki ljubitelj životinja s posebnim emocijama za bul terijera. Svog prvog bul terijera, nazvao je Tank (Spremnik za gorivo), neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

 

Tokom Drugog svjetskog rata, 04.03.1944. u periodu najveće popularnosti Generala Patona kupio je svog čuvenog bijelog bul terijer po imenu Vili, skraćeno od "Vilijam Osvajača." Ostatak Patonovog života, Vili i general svugdje su išli zajedno.

Vili je imao svoj ​​vlastiti set ordenja i imao je priličnu reputaciju s "ženskim" psima. General Patton organizovao je čak posebne rođendanske zabave za svog psa.


Willie gubi svog gospodara: Smrt Generala Patona

Dana 09.12.1945. godine general Paton zadobio je povredeu automobilskoj nesreći. Umro je 12 dana kasnije, 21.12.1945. godine i sahranjen je na groblju američke vojske u Hamm-u, Luksemburgu, među vojnicima koji su poginuli u bitci kod Bulge.





Vili, Patonov stalni pratilac za vrijeme rata, bio je poslan u SAD-u, da živi ostatak života sa suprugom i kćerkom generala Patona. Šest metara visok bronzani kip generala Patona i njegovog psa Vilijama je bio podignut na ulazu u Memorijalni muzej generala Patona. u Kaliforniji.

Nema komentara:

Objavi komentar