08. 11. 2011.

10 pravila o uzgoju Bul Terijera

1. Uvijek uzgajaj da dobiješ najbolje, jer ako je vrijedno uzgajati onda se potrudi da uzgajaš najbolje što možeš. Napravi svoj domaći zadatak! Traži savjet od uspješnih uzgajivača; a ne od onih koji nisu nikada uzgojili dobrog bulterijera (iako su oni najviše željni da Vam ga daju).
Upotrebljavajte samo najbolje parnjake bez obzira na to ko ih posjeduje ili gdje se nalaze, nikad ne uzgajajte sa osrednjim.

2. Uzgajajte da dobijete dobru glavu. Bulterijeri su pasmina kod koje je najvažnija odlika dobra glava pa zato ako ne težite ka dobroj glavi jajolikog oblika, možda cete dobiti lijepe pse, ali nikada dobrog bulterijera.

3. Uzgajajte da dobijete ujednačenost. Dok uzgajate da dobijete dobru glavu morate paziti da ne izgubite dobro tijelo jer bulterijer mora imati snažno tijelo, substancu, a ne samo dobru glavu.

4. Uvijek težite za najboljim mogućim temperamentom. Većina bulterijera danas žive kao kućni ljubimci, zato su puni ljubavi prema porodici u kojoj žive, a isto tako prema ostalim ljudima. Uvijek ima rizika u uzgoju, ali dobar temperament nikada ne smijemo riskirati. 


5. Budite realni kada procijenjujete mane i vrline psa. Da biste napredovali morate biti iskreni sa sobom o greškama i vrlinama koje ima Vaša kuja, a isto tako i potencijelni parnjak. Savršeni bulterijer ne postoji, nikada nije i nikad neće. Odabir mužjaka za Vašu kuju je stvar prioriteta, želja, a napokon i kompromisa.

6. Usredotočite se na vrline. Uspješni uzgajivači traže parnjake sa pozitivnim odlikama - odlikama koje premašuju neke manje nedostatke koje taj parnjak posjeduje.

7. Nikad ne uzgajajte dva psa koji imaju iste mane, a nedostaju im iste vrline.

8. Linijski uzgoj. Linijski uzgoj se pokazao kao najbolje riješenje ka uspijehu,ali ponekad moramo uzgajati sa psom koji nema iste predke kao i kuja, zato bi bilo dobro provjeriti da li je taj pas već imao potomstvo i koje kvalitete su ti potomci.

9. Ne zaboravite na boju.

10. Vjerujte svom nagonu. U početku Vas savjetuje Vaš mentor tj. uzgajivač kojeg ste tražili za savjet. Kasnije ako ćete biti prepoznati kao dobar uzgajivač morate se osloniti na vrijednost Vaših osobnih procjena i učiti iz svojih prijašnjih pogrešaka.

Prevedeno i prilagođeno iz knjige "Bullterriers Today" autora Davida Harrisa

Nema komentara:

Objavi komentar