09. 11. 2011.

Još nekoliko korisnih informacija

BOLESTI
Bulterijeri su u globalu gledano zdravi, no pojedini primjerci mogu patiti od nedostatka cinka, što može uzrokovati smrt. Neki su štenci rođeni gluhi, a neki pate od opsesivno kompulzivnih radnji, kao što je lovljenje repa. Pojedine krvne linije su sklone iščašenju koljene čašice. Kod mužjaka se zna dogoditi pretjerano lučenje testosterona, zbog čega postaju pretjerano teritorijalni. Kod tog problema često pomaže kastracija, tako da im malo ublaži karakter. Znaju biti osjetljivi na ubode buha i razviti alergijske skolonosti; takođe su skloni debljanju i slabim koljenima, dok su bijeli primjerci često skloni gluhoći.
Životni vijek bulterijera prosječno iznosi 10 - 12 godina.


Njega:
Bulterijeru je potrebna minimalna njega: dovoljno je iščetkati ga gumenom četkom, kako bi se odstranila mrtva dlaka, te dlaka održala u dobru stanju. Uz to, redovito mu čistite uši.

Narav:
Vrlo je oštar prema samome sebi (gotovo da ne osjeća bol), srdačan, tvrdoglav, sa svojom vlastitom voljom, živahan, žestok, voli djecu, spontan je i veseo. 

Odgoj: 

Kada je potpuno odrastao, ovaj je pas vrlo jak za svoju veličinu, te ga je jako teško trenirati. Bulterijer je inteligentan pas, relativno brzo uči, ali je ujedno i tvrdoglav i svojeglav. Njegov potencijalni vlasnik mora biti izuzetno strpljiv i dosljedan, mora imati razumijevanja za psa i znati pokazati ljubav prema njemu.

Socijalno ponašanje:
Ovi psi jako se dobro slažu s djecom, a pod uvjetom da su imali dobar socijalni trening kao mladi; neće imati problema niti u odnosu s mačkama niti drugim kućnim životinjama kasnije. Poneki bulterijeri znaju biti agresivni prema drugim psima, ali to najviše ovisi o prirodi pojedinog psa, te o načinu na koji je proveden njihov socijalni trening i odgoj. 



Vježbanje:
Ako im se pruži dovoljno mogućnosti za kretanje i vježbanje, bulterijeri će biti mirni u kući. Odličan način da ih se provježba je da trče uz bicikl, ali ne prije nego što potpunu odrastu, i ne previše odjednom. U dobro vježbanje moraju biti uključene i šetnje, trčanja i igra bez uzice.

Nema komentara:

Objavi komentar