19. 11. 2011.

Tipovi bul terijera

Tip Bul Teriera je zaista aktualno pitanje i vjerovatno će uvijek i biti. Kod Bul Teriera postoje četiri glavna i prihvatljiva tipa (a važno je napomenuti da nijedan ne odstupa od standarda).
To su:

1. BUL tip koji se odlikuje nabijenošću, teškim kostima, snažnom glavom, širokim prsima i stražnjim dijelom, elastičnim rebrima i dubinom tijela. Mane koje su zajedničke ovom tipu su: kratak vrat, pravi skočni zglavci i ograničeno kretanje. Prednji dio može biti veoma dobar ili veoma loš.

 
 
2. TERIJER tip odlikuje se jasnom konturom, zategnutim mišićima, obično ima kratka leđa, dobar prednji dio, vrat i ramena i odgovarajući stražnji dio. Glava mu je obično dobro građena, ali nije tako snažna kao kod bull tipa uši su mu lijepe, oči sitne a izraz lica oštar. Ovom tipu često nedostaje snaga, ima lake kosti, uska prsa, rebra a koraci su mu ograničeni ili veoma sitni. Kod ovog tipa, naročito kod ženki mogu se naći najbolje osobine.

3. DALMATINAC tip odlikuje se dobro građenim prednjim dijelom, odličnim nogama i šapama, dugačkim vratom i lijepo položenim ramenima. Obično ima dobar stražnji dio i pravilno se kreće. Glava mu je dosta dugačka i dobro građena sa zategnutom kožom. Mane ovog tipa su: dugonogost, pretjerano duga leđa, njuška i rep.

4. Tip ''Middle of the road'' – na sredini puta – je idealan tip kome teži većina odgajivača. Ovaj tip ima nešto od prva tri topa, ali ništa preko mjere. Dužina i snaga glave su mu razmjerne trupu i stražnjem dijelu. Ima duga i jak vrat, dobro položena ramena, prav, koščat prednji dio, dobro građene šape, široka prsa koja su u ravnoteži sa njegovim dugim leđima, četvrtasta bedra i vodoravan rep. Može biti nijansu manje snažan od bull tipa ali može biti kvalitetniji. Nije tako brz i okretan kao terijer tip, ali je čvršći i jači. Možda je manje otmjen od dalmatinac tipa ali je zato krupniji i nabijeniji. Ovaj tip je najbliže standardu.

Svaki od ovih tipova ima svoje vrijednosti i nijedan se ne treba podcjenjivati.



Neprihvatljivi tipovi su:
Barzoi- Visok, uzanog stomaka, s dugom lijepom ali slabom glavom.
Korgi- Prekratkih nogu i obično zdepast.
Fox Terrier- Previše lak da bi bio Bull Terrier.

Nema komentara:

Objavi komentar