17. 11. 2011.

Poznati bul terijeri 6

Bul terijer iz filma Baxter (1989) - Beware the dog that thinks

Sjajna francuska drama, koja na prvi pogled izgleda kao zabavna crna komedija, ali Baxter je daleko od zabavnog filma. Baxter je težak i mračan, Baxter je tmuran i depresivan, ukratko Baxter je puno više od običnog zabavnog filma, a miljama daleko od crne komedije. 



Baxter je genijalna duboka drama o bull terrieru, Baxteru, koji od vlasnika do vlasnika traži ono pravo. Prva Baxterova vlasnica je starica koja ga se boji, ali zbog usamljenosti ga zadrži te se počinje prema njemu odnositi kao prema ljudskom biću. Baxteru se niti strah, a niti novi osjećaji gospodarice ne sviđaju, te ju ubije. Nakon staričine smrti Baxter završava kod mladog bračnog para. U početku je tu sve idealno, Baxter dobiva puno pažnje na način na koji on to želi, ali idila završava dolaskom djeteta. U jednom trenutku Baxter odlučuje utopiti dijete u fontani, ali prerano zalaje da upozori roditelje i ispere krivnju sa sebe te dijete ostaje živo, a Baxtera dobiva dječak. Ali ne bilo kakav dječak, već dječak koji je jednak Baxteru, te je baš ono što Baxter traži. 
 

Dominantnu osobu, koja će ga kontrolirati, a dječak, pred pubertetnog razdoblja koji je fasciniran Evom Braun, Hitlerom i njihovim psima je upravo ta osoba. Iako se taj odnos čini idiličan, nije ni ta idila dugo trajala. Iako je tražio nekoga ko će ga kontrolisati, i ko će otjerati njegove vlastite misli Baxter uskoro shvata da dječaku ne može vjerovati te odnos počne pucati. Nakon što dječak ubije Baxterove psiće Baxter bježi te dolazi u sukob s dječakom. Iako je u mnogo boljoj poziciji od dječaka on ipak posluša dječakove naredbe, te ga dječak ubije.


Cijeli film gledamo kroz pripovjedačeve, Baxterove oči, te slušamo njegove najdublje misli, želje i strahove. Baxterovo pripovijedanje, te razmišljanja su naprosto fenomenalna, te toliko detaljno razrađena da se naježite slušajući ga. Iako Baxter ima krvi na šapama, teško da ga možete kriviti za nešto, pogotovo u trenutcima kad priča o tome kako ga je dječak krivo shvatio, te da on neće ubijati iz zabave, ili kad se sam nad sobom zgraža zbog odnosa sa koker španijelicom, a zadnji trenutci Baxterova života, kad kroz njegove oči promatramo dječaka kako ga mlati željeznom šipkom su zapanjujući. Pravo remek djelo, obavezna lektira za svakog ko od filma poželi nešto više od puke zabave.

Nema komentara:

Objavi komentar