27. 11. 2011.

Socijalizacija - Važan aspekt za sve buduće vlasnike Bul Terijera i za one koji su taj dio preskočili

Socijalizacija pasa i zašto je ona neophodna

 

Socijalizacija je prilagođavanje psa na sve stvari iz okoline koje ga okružuju odnosno uključivanje psa u normalni život. mSocijalizacija traje od 3. sedmice pa do 12. sedmice starosti, odnosno najviše do 15. sedmica starosti psa. Štenci u tom periodu imaju najveći kapacitet učenja i sve što tada dožive ili ne dožive ostaviti će neizbrisiv trag na njihovo ponašanje tokom cijelog života. Sva iskustva u tom periodu imaju presudni uticaj na njihov mentalni razvoj.




Izuzetno je važno da štene koje udomljujemo bude već kod uzgajivača, odnosno osobe koja podiže leglo, izloženo primjerenim dozama različitih podražaja kao što je fizički kontakt s ljudima, upoznavanje s različitim zvukovima, predmetima, podlogama, mirisima, odnosno sa svim što će pas susretati tokom života.

Kada udomiti štene i kada početi sa socijalizacijom

 

Često se postavlja pitanje kada je optimalno da štene iz legla dođe kod novog vlasnika. Ukoliko uzgajivač pruža štencima sve što im treba, te omogučuje kvalitetnu socijalizaciju, štene ne bi trebalo uzimati prije 8. sedmice, ili čak do 10. sed starosti. Sa socijalizacijom i odgojem treba početi odmah, od prvog dana kada štene dođe kod novog vlasnika u novu sredinu. Nakon što je pas upoznao novi dom i sve ukućane, treba ga privikavati na susrete sa stranim ljudima, djecom, starijim osobama, invalidima, osobama u uniformi, s drugim psima i drugim vrstama životinja. Treba ga navikavati na vožnju autom, na buku, tramvaje, motore, bicikle, grmljavinu, visinu, mračne prostore, šetnju po vlažnoj travi itd.




Preporuka 

Često veterinari upozoravaju vlasnike da ne izvode psa iz kuće dok se ne cijepi i stekne imunitet. Međutim, ako čekamo potpuni imunitet propustit ćemo fazu socijalizacije. Zato vlasnicima preporučujem da svakako izvode psa, ali s oprezom. Ukoliko naiđe pas za kojeg nismo sigurni da li je cijepljen, štenca podignemo u naručje i tako spriječimo kontakt.


Moguće greške koje treba izbjeći

 

Jedno od najčešćih pogrešaka u fazi socijalizacije je što vlasnici nisu naučili psa da sam ostane kući, pa se kasnije javljaju problemi u ponašanju zbog straha od odvajanja kao što je cviljenje i lajanje ili pak uništavanje kućnog inventara dok su sami u kući. Zbog toga je potrebno štene ispočetka ostavljati samo kraći period bez nadzora, a zatim postepeno sve duže i duže. Svakako treba štencu ograničiti kretanje u stanu i osigurati mu adekvatne igračke kako bi se zabavio dok nas nema.

3 komentara:

  1. dosta koristan tekst, ja imam stene bull terriera zenku staru dva meseca, dva dana je kod mene, a uz to u kuci drzim i stene jazavicara. lepo se slazu, on je muzijak star cetiri meseca.. spavaju zajedno, malo se i grickaju, vise on nego ona, pa posle legnu zajedno i spavaju, placu jedan za drugim.. e sad valjda sma na dobrom putu da tako ostane...

    OdgovoriIzbriši
  2. ako ima jos nesto sto mogu da saznam otvorena samza savete...
    imam i muzijaka staforda koji je pola vremena kod mene, a pola kod bivseg muza tako da imam odredjeno iskustvo sa psima jer je taj muzijak dobro socijalzovan i poslusan. posvetila sam mu mno vremena, star je 3 godine, i dalje mu dajem sve sto sam i do sad s obzirom da nije stalano kod mene

    OdgovoriIzbriši
  3. bilo kakav savet dobrodosao i hvala

    OdgovoriIzbriši