28. 11. 2011.

Kastracija

Na našem podneblju koji od milja zovem brdoviti Balkan pojam kastracije i sterilizacije je popriličan tabu. Pogotovo ako ste vlasnik bul terijera. Uzevši u obzir da na samu pomisao da će naš pulen ostati bez svog ponosa i time će mu biti uklonjena muškost sve vlasnike automatski odbija od kastracije koja je u nekim slučajevima jako potrebna bilo da se radi o sprečavanju negativnog ponašanja ili zdravlja. Kastracija kao takva jako je bitna u olakšavanju kako života našeg ljubimca tako i u životu NAS vlasnika koji smo na uštrb ponosa našeg pulena spremni da patimo i dovodimo i sebe i druge u opasnost koja ZAISTA nije potrebna. 


Problemi u ponašanju psa i kastracija

 

Međutim, kastracija ne može riješiti sve probleme u ponašanju, već samo neke, kao što je teritorijalno obilježavanje (dizanje noge na svako stablo ili objekt), lutanje i bježanje za kujama koje se tjeraju, agresija prema drugim psima pa i ljudima. 



No, ako je agresija uzrokovana npr. strahom onda kastracijom nećemo riješiti problem. Da bi na ova nepoželjna ponašanja mogli uticati kastracijom, psa bi  trebali kastrirati prije spolne zrelosti, sa 9 do 12 mjeseci starosti. Ako se kastracija poduzima kao mjera za sprječavanje nepoželjnog ponašanja, moram naglasiti da bez discipline i odgoja neće sama riješiti problem.


Zahvat kastracije psa kod veterinara 

 

S medicinske strane kastracijom se smanjuje rizik od hipertrofije prostate i pojave tumora u analnoj regiji, te onemogućavamo nastanak tumora testisa.

Zahvat se obavlja u opštoj narkozi te životinja mora biti na tašte. Postavlja se mali rez između skrotuma i korjena penisa, te se jedan po jedan testis odstranjuje kroz isti rez uz predhodno podvezivanje sjemenovoda i krvnih žila.

 

Zarastanje rane nakon kastracije 

 

Životinja vrlo brzo odlazi na kućnu njegu i važno je spriječiti psa da liže ranu (okovratnik). Pogrešno je vjerovanje da će pas zalizati ranu pa će tako ona proći, naime stalnim lizanjem i vlaženjem rane pas sprječava stvaranje mladog granulacionog tkiva, a time i zaraštanje rane.

Ponekad može doći do oteknuća skrotuma, ali nestaje za par dana. Šavovi se vade za 8 do 11 dana.

Negativne strane kastracije pasa
  • Negativna strana kastracije pasa je sklonost debljanju, pa treba smanjiti unos kalorija u organizam i pojačati fizičku aktivnost. Tako i kastrat može biti sportski tip ako ima discipliniranog gazdu.
  • Psima koji su kastrirani prije spolne zrelosti, rast kostiju traje nešto duže pa je taj mužjak nešto viši. Naime, spolni hormoni sublimiraju hormon rasta, kako kod rane kastracije uklonimo organe koji produciraju spolne hormone, još kratko dajemo priliku djelovanju hormonu rasta, pa imamo psa koji je viši, a time i nešto teži. Ove fizičke razlike stavljaju veće opterećenje na zglobove pa kasnije mogu uzrokovati različite ortopedske probleme.

Nema komentara:

Objavi komentar