23. 11. 2011.

Poznati bul terijeri 9

Priča o Patsy Anne

Patsy Anne, gluha bul terijerka, koja je ukrala srca mnogim građanima grada Juneau u Aljasci 1930. -tih godina. Njen duh živi i danas… Patsy Anne rođena je 12. 10. 1929. u gradu Portland, državi Oregon. U Juneau je došla kao štene. Zbog njenog savršenog osjećaja za dolazak brodova u Juneau i njene vjerne dobrodošlice na obali, Gradonačelnik Juneau-a dodijelio je Patsy Anne titulu: " Official Greeter of Juneau, Alaska" 1934. godine. Patsy Anne bila je potpuno gluha rođenjem ali uvijek je nekako "čula" trubu nadolazećeg broda - i to puno prije nego što bi bio na vidiku, te bi odmah jurila na obalu. Nikad nije pogriješila. Jednom je prilikom putnicima bila dana kriva informacija o doku na koji je trebao stići brod. Putnici su se skupili čekajuci brod, a Patsy Anne je dugo gledala u njih. Zatim se okrenula, prošla kroz gužvu i sjela na pravi dok. Između njene "dužnosti" imala je puno prijatelja i obožavatelja koje je svakodnevno obilazila i koji bi joj uvijek dali neku poslasticu. Patsy Anne bila je najpoznatiji pas zapadno od Mississipija.



Tridesetih godina bila je na mnogim turističkim razglednicama grada Juneau. Bila je svijetla tačka za mnoge posjetitelje. Godine 1939-te, od lokalnog autora, izdana je mala knjižica nazvana, jednostavno, Patsy-Anne. Tokom godina njen se nepogrešiv instinkt malo usporio i to zbog reume koju je zaradila često plivajući u hladnim vodama kanala Gastineau. Ali i zbog pretilosti, uzrokovane druženjem s brojnim brodskim kuharima. Ipak, uvijek je išla na obalu. Nije imala stalnu adresu i većinu je noći provodila u centru gradića gdje je bila okruzena dobrim ljudima i gdje je mogla mirno uživati svoj bul terijerski život. 
Patsy Anne umrla je na tom mjestu, 30.05.1942. godine. Na taj se dan mala skupina ljudi skupila na obali, gledajući kako se njen mali lijes spušta niz Gastineau kanal. Svojim je ponosom, iskrenošću i odanošću svom životnom pozivu, zarobila mnoga srca stanovnika grada Juneau.
Pedeset godina nakon njene smrti, 03. 07. 1992. na obalu kanala Gastineau (koju je ona dobro poznavala) postavljena je statua njenog lika. U sastavu skulpture nalaze se brojni čuperci dlaka pasa iz raznih dijelova svijeta, simbolično ujedinjavajuci pseći duh. Tako i danas stotinu hiljada turista s raznih turističkih brodova, dočekuje Patsy Anne, baš kao što bi ih dočekala 1930.-tih. Tradicija je da je svako dotakne i pozdravi, noseći tako sa sobom duh i blagoslov prijateljstva.  

2 komentara: